Козињак
Квасецот растворете го во дел од млекото. Додадете една лажица брашно и половина лажица шеќер и осатвете да стаса.
Во еден длабок сад ставете ги јајцата, шеќерот, кората од лимон, анисот, млекото и стопениот путер. Откако квасецот ќе стаса и него додадете го во садот. На крај ставете го и брашното. Матете со миксер со спиралните маталки околу 10-тина минути или додека тестото добие светла боја. Доколку сакате козињакот да биде со суво грозје, тогаш додадете го минута-две пред крајот на матењето. Тестото треба да е меко и лепливо. Покријте со крпа и оставете да стасува се додека го дуплира волуменот.
Работната маса набрашнете ја. Истурете го тестото, натурете малку брашно и врз него и кратко премесете го. Поделете го на два дела и секој дел поделете го на онолку дела со колку прачки ќе ги плетите козињаците. Јас едната плетенка ја направив од шест прачки, а другата од пет.
Префрлете ги плетенките во плех на хартија за печење, покријте ги со крпа и оставете да стасуваат. Откако убаво стасале, премачкајте ги со матено јајце во кое сте додале 2 лажици млака вода и по желба наросете со шеќер, сусам и црн сусам. Се печат на 190 степени во претходно загреана рерна околу 25 минути.
Лиценца: Сите права се задржани
Godinava pravev i so shest i so pet pracki, ama pletenjeto nekako potesko odese zosto testoto e dosta meko, ama pak zatoa rezultatot/vkusot e odlicen :-)
Baba mi (bitolcanka) velese, kozinjakot e ubav i uspesen samo togas koga ke go skrsis testoto da se pravi kako konci :-)
Eve slikicka od dvete "pletki" :-)