Домашна боза
ХА!
Сега уште индијанки и тулумби да почнам да правам и чао аморе им правам на слаткарницине =))
Се прави лесно, ама тешко е чекањето да исферментира и да реже. Тоа наша боза го нема дочекано =))
Дозава е бајаги голема и ние првиот пат ја оплескавме бидејки немаме толку големо тенџере. Вториот пат ја правевме третина помалку. Вие можете да пробате со половина доза.
Се става брашното во тенџерето и се пече на суво. Пожелно е да се меша постојано за да не загори, бидејки бозата после ќе горчи.
Кога брашното ќе добие златеста боја и ќе замириса на печено (бозесто), се додава водата и се вари со постојано мешање. Ако ви се направат грутчиња, стај те му се со миксерот, не му ја мислете многу многу =))
Кога убаво ќе се измеша брашното, додадете го шеќерот.
Нам не ни беше доволно блага со 2 чаши шеќер, ама со 2,5 е супер. Ќе пробате при подготовка, па додадете по вкус.
Штом проврие, оставете ја 5-6 мин да врие и мешајте. Тргнете ја на страна да се олади и на оладено ставете ја бозата за маја. Убаво промешајте.
Бозата за маја (потквас) се става на оладена смеса, за да не се уништат убавите бактериичиња што прават бозата да реже. Количината е пишана колку што ние ја ставивме, но нема да погрешите ако на половина доза ставите цела чаша боза за потквас.
Доколку приготвувате со свеж квасец, кавсецот ставето го шољичка со воа и едно лажиче шеќер, да стасува додека ја правите бозата. Треба да се направи пена. И овој квасец како и чашата боза се става на оладена смеса од истите причини, да не се уништат убавите бакетерии.
Вака приготвената смеса се остава на собна температура барем ден два за да ферментира. Кај нас ни тоа не го дочека =))
Ние бозата ја правевме со пченично купечко брашно, најобично. Една моја другарка ја правеше со пченкарно и вели супер била.
Кај и да е деновиве ќе има и наше пченично интегрално на воденица мелено и веднаш ќе го пробаме и со такво.
Велат дека може да се прави боза со кое било брашно, немало многу разлика. Ај баш ќе видиме.
И сега хуз д мен, ха? =))
Лиценца: Сите права се задржани
Vo eden period pasionirano piev, ama nikogas ne se resiv da napravam :))))
Kazi sega, za da ne trcam vo slatkarnica po potkvas, kvasec moze li da stavam? Ili ne odi taka ?
Utre popladne vpecatoci... Ne se sekiraj, do togas nikoj nema da ja ispie :))
Se iznenadiv kolku e ista kako taa od slatkarnica :) I po mene malku poblaga mozese da bide, ama toa e rabota na vkus... Jas so pcenkarno brasno ja pravev, oti za trosenje bese. Mozebi trebase nekoja minuta poveke da go pecam, za podlabok vkus, ama mi bese stravda ne go izgoram. Staviv 20 gr. svez kvasec na kolicinata od receptot. Kako sto e toplo, isfermentira za nekolku casa posle sto ja pretociv vo sisina, pa vo frizider. Normalno, razdadov nasekade za da te reklamiram, i site mnogu, mnogu ja bendisaa. Na site go preporacuvam receptot
Твојата боза изгледа како слаткарска :) Може ти кажал чичко Апче некоја финта плус :)))
Mnogu bese vkusna.
Ovaa kaj tebe Ludo po interesna i bas do vistinskiot vkus mi lici. :)))
eve i ovde edna fotka.Bozata ubava duri i kolac uspeav da napravam so nea:)