Велигденски козунак
1. Во вангла ставете ги сите суви состојки, измешајте ги.
2. Во млекото растворете го квасецот.
3. Маргаринот треба да го ставите на собна температура да омекне, а може и да го малку растопите.
4. Во сувите состојки додајте го растворениот квасец во млекото, јајцата, омекнатиот маргарин.
5. Со спиралните мешалки од миксерот (зборувам за обичен миксер) месето го тестото и тоа не малку време. Тестото се меси доволно долго додека не видите дека навистина е тоа станато воздушесто - лесно ќе го препознаете. Оставете го тестото да стаса. Вообичаено благи кисели теста киснат повеќе време, затоа ништо да не ви е чудно ако помине и 1 час откако сте го оставиле.
6. ВАЖНО - Кога веке стасало тестото, несмеете да го премесувате. Само поделете го на толку парчиња - јас обично три... и така растегајки ги само правам фитили за да сплетам каква - таква плетенка. Малку неуредно изгледа... ама во тоа е и целиот успех со ова тесто.
7. Сплетете го тестото и оставете го пак на подолго време да стаса. Премачкајте го со спреманата жолчка, ако имате гранули шеќер посипете... филиран миндал, јас во недостаток на гранули шеќер посипувам со ванили... ванилата нема да прегори во текот на печењето.
8. Ставете го да се пече на 180 степени предходно загреана рерна, а после 5-6 мин. намалете ја температурата. Треба да биде печено за околу 45 минути.
СОВЕТ
За да ви успее целосно овој рецепт, сите потребни состојки треба да се на собна температура.
Лиценца: Сите права се задржани
Ke se "probam" jas za vikendov, pa ke vidime so ke napravam :)
Veke vetiv na Lile deka obavezno ke go napravam ovoj kozinjak
http://img225.imageshack.us/img225/6338/kozunaksokonci.jpg
Dali poloziv???
Lile, receptot si e odlicen, nisto ne menuvav. Dodusa, ne velam ne, treba malku i tehnika ;)
Na kraj, ne se napraviv rezil, ne izvadiv sunger :))))
Kakov rezil LiliN, pa citaj gore komentarot.... voopsto ne se somnevav... majstorki ste si pravi, leleeeee LiliN ..ubavina, ubavina.... nema sto, ova moze da go napravi samo toj sto so testoto e na TI kako sto veli Juleto, a ne na VIE.... Bravo, bravo - bravo, tolku ubavo napraveno.... odlicno, a sto e najbitno neli: Konciteeeee, tuka se! Uste ednas - Blagodaram LiliN i mnogu pozdrav!
Ne e tesko Lile, znaes i samo, malku tertip i toa e toa.
Fala ti i tebe sto go podeli receptot. Pozdrav :)
Го направив овој козунак, само ја зголемив дозата на 2 кг. пошто ние сме голема фамилија и плетев обични плетенки, многу ни се допадна, превкусно ..... не само за велигден овој козунак може и почесто да се прави
Srekni prazici Sanja, za mnogu godini da se, a posebno me izraduva sto ovoj prekrasen kozunak bil del od trpezata vasa! Blagodaram!
Да ви е вкусно на всички! !!
Поздрави и една прекрасна вечер от мен!!!
Много си мила и много ме зарадваха твоите думи. Поздрави и от мен на всички приятели от Македония! Насладете се на един много вкусен, пухкав и на безкрайни конци козунак! Да ви е сладко!!!
Прегръдки и весел weekend!!!