Ванилици со свинска маст и кајмак
Имам пробано најразлични верзии на добро познатите ванилици, но овие со кајмак, како понова верзија, помодерна, се навистина совршени.
1. Во вангла се ставаат жолчки, шеќер, ванила, свинска маст и кајмак. Сето заедно убаво го соединуваме со миксер.
2. Половина количина на брашно ја додаваме и соединуваме со миксер. Другата половина на брашно ја додаваме и замесуваме со рака. Тестото го делиме на 2 дела.
3. Сучиме кори со дебелина од 3,4 мм. Вадиме форми по желба.
4. Ги печеме на 180 с, од 13 до 15 минути. Треба да останат бели.
5. Изладени ги валкаме во шеќер во прав или ги лепиме по две со мармалад, па ги наросуваме со шеќер во прав.
Послужуваме
Може долго време да се чуваат во лимени кутии.
Лиценца: Сите права се задржани