Божичен подварок
Прво ситно се сецкаат зелките и се пржат на маста и маслото околу 2-3 часа, односно се додека не испари течноста и зелката убаво не се испржи.
Во тенџере се налева вода и заедно се варат пушеното месо и колениците 2 часа.
Се чистат од маснотијата и коските.
После се зачинува зелката, се става во земјената тава, се додаваат исчистените меса, се налива со околу 200-300 мл расолница и 200 мл исцедена течност каде се варело месото.
Се става во релна земјената тава и крчка околу 2 часа.
Пред крај се додаваат одозгора сувите пиперки.
Прекрасно јадење, кое бара повеќе време за спремање, голема љубов, но ништо не е тешко, кога се гледа задоволство на лицата на гурманите кои го консумираат.
Лиценца: Сите права се задржани
ubav,bogat podvarok:)