
Батаци во тава ориз со млад кромид и морков
Старински македонски ручек подготвен со ориз од Сончева долина.
 Подготовка
 Ги вариме батаците. На масло во тавче, на средна температура на рингла, го запржуваме
 сецканото кромитче, пиперката и сецканите моркови. Го додаваме измиениот ориз,
 пропржуваме кратко па целата смеса ја распоредуваме во тавата во која ќе се печат.
 Зачинуваме и посолуваме.
 Ги распоредуваме варените батаци врз оризот и потоа додаваме вода во која се вареа
 батаците.
 Печеме на 200 степени додека да се свари оризот и да се испечат батачињата.
 Забелешка
 Користам маслиново масло, ама можете да си ставите од кое вие си користите.
 За да се задржи вкусот на батаците обично ги ставам во врела вода, а ако сакам да
 наравам мрсна и богата супа тогаш било и кое пилешко месо што го варам, го ставам во
 ладна вода.


















