Старински македонски ручек подготвен со ориз од Сончева долина.
Подготовка
Ги вариме батаците. На масло во тавче, на средна температура на рингла, го запржуваме
сецканото кромитче, пиперката и сецканите моркови. Го додаваме измиениот ориз,
пропржуваме кратко па целата смеса ја распоредуваме во тавата во која ќе се печат.
Зачинуваме и посолуваме.
Ги распоредуваме варените батаци врз оризот и потоа додаваме вода во која се вареа
батаците.
Печеме на 200 степени додека да се свари оризот и да се испечат батачињата.
Забелешка
Користам маслиново масло, ама можете да си ставите од кое вие си користите.
За да се задржи вкусот на батаците обично ги ставам во врела вода, а ако сакам да
наравам мрсна и богата супа тогаш било и кое пилешко месо што го варам, го ставам во
ладна вода.