Испечати

Батаци во тава ориз со млад кромид и морков

Батаци во тава ориз со млад кромид и морков

Состојки

  • 1 кг пилешки батаци
  • 1 чаша ориз
  • 2-3 млади кромидчиња
  • 3-4 моркова
  • 1 свежа пиперка
  • 1/2 лажичка бибер
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • по потреба маслиново масло
  • по вкус сол по вкус

Подготовка

Старински македонски ручек подготвен со ориз од Сончева долина.
Подготовка
Ги вариме батаците. На масло во тавче, на средна температура на рингла, го запржуваме
сецканото кромитче, пиперката и сецканите моркови. Го додаваме измиениот ориз,
пропржуваме кратко па целата смеса ја распоредуваме во тавата во која ќе се печат.
Зачинуваме и посолуваме.
Ги распоредуваме варените батаци врз оризот и потоа додаваме вода во која се вареа
батаците.
Печеме на 200 степени додека да се свари оризот и да се испечат батачињата.
Забелешка
Користам маслиново масло, ама можете да си ставите од кое вие си користите.
За да се задржи вкусот на батаците обично ги ставам во врела вода, а ако сакам да
наравам мрсна и богата супа тогаш било и кое пилешко месо што го варам, го ставам во
ладна вода.