Баклава
Шољата со која што ќе се мери е од 250 мл.
Се мешаат киселата вода, зејтинот, шеќерот и прашокот за пециво. Оваа смеса ќе служи за попрскување на секоја кора.
Во подмачкано тавче се редат корите. Врз секоја кора се попрскува со смесата со кисела вода, а врз секоја трета кора се ставаат сецканите ореви.
Постапката се поторува се додека да се потрошат корите.
Баклавата се сече пред печење на коцки или дијгонално за да се добие форма на баклава.
Се пече во загреана рерна на 200 степени се додека да добие златна боја.
Потоа се подготвува шербетот.
Се ставаат водата и шеќерот за зобријат и се оставаат да повријата 5-10 мин. И во него се додаваат ванилите.
Баклавата се посипува кога е ладна и шербетото исто така треба да биде ладен.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
ја јадам со многу сласт, ама верувале или не само еднаш имам правено и не е за фалење како личеше :) :) :) :)
многу беше вкусна, имаше бело чоколадо во неа, ама ако ја гелдаш пред да ја јадеш, ќе ти се плаче :) :) :) :)
не ли гледаш дека ниту еден мој рецепт нема такви рабоЌе во себе, а и рецептите што ги правам секогаш се без нив...оскудација :) :) :) :)