Баклава со мак (афион)
Убавина од шербетен колач...
Во пластичен сад ги матиме јајцата и шеќерот во нив ги додаваме јогуртот, маслото
и двете пецива. Ова е течен фил и со овој фил ги премачкуваме сите кори кои ги редиме во намрсена росте тава. На секоја трета кора ставаме од сувиот фил.
Баклавата ја печеме на тивко на 180 степени околу 45мин. пред да ја ставите исечете ја на коцки или на траголници. Оставете да се олади додека го подготвувате шербетот.
Во тенџерето ставете го шеќерот и водата и откако ќе зоврие точно пет минути попарете ја баклавата и покрите го ростерот баклавата да го впие шербетот.
Добар апетит!!!
Лиценца: Сите права се задржани