алва со мусли
Зејтинот се става во тава и се загрева. Се става брашното и на тивко се пржи со постојано мешање додека се зацрвени. Пред крај на пржењето се додава и сусамот и се заедно се пржи уште 2-3 минути.
Во друг сад се мешаат шеќерот и водата додека се спојат-да се растопи шеќерот.
Во испрженото брашно се додава гризот, муслите и сето тоа се налева со шербетот. Се меша постојано додека смесата се згусне и малку проврие
На крај се додава и чоколадото за готвење за поубав вкус, се промешува и алвата се истура во соодветен сад или калап. Се остава да се олади и се сече по желба.
Овој рецепт е правен по принципот 1,2,3,4 само со дополнување и навистина вкусот е одличен.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
Ako svratis pak na rec pogledni kaj Jadran tortata staviv slika od napolitankite pozz
albetina,alexaars i Kate blagodaram i na vas.Decata baraa nesto blago nabrzina a rernata bese zafatena se gem od slivi taka da alvata ostana kako super varijanta i plus dodatocite ispadna super desert:)