Јаболката се мијат, лупат и рендаат.
Им се додаваат шеќрите, оревите , гризот, канелата.Убаво се меша, да се соединат состојките.

Се зема една кора, се попрскува со масло, се предиплува на половина, пак се попрскува со масло, па уште еднаш се предиплува.Се прска со масло и се распоредува од филот.Се витка во ролат.Крајчињата се отсекуваат.
Се редат во намрсен плех.
Се попрскува со масло и се сечи на парчиња со сакана големина.

Се печи во загреана рерна на 180 степени додека убаво порумени.
Се исклучува рерната и се остава внатре да излади, а тоа е за да не испукаат корите.(Мене днес ми се брзаше и го скратив времето на ладење -))))

Од шеќерот и водичка колку да го покрие - се вари шербетче. Откако ќе зоврие околу 2 минутки се вари.Се остава малку да излади.Со четка се премачкува печената и изладена штрудла.

Пред послужување се наросува убаво со шеќер во прав.

На здравје!

*Овој фил ми беше доволен за 16 кори од 500 гр. кори за пита.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани