Во тегличка се става чиа семето, млекото (растително) од сончоглед, какаото и се меша
со вилушка.
Потоа се ставаат останатите состојки (без сечканите лешници) и повторно се меша
убаво да се соединат состојките.
Се става во фрижидер и стои преку ноќ.
Другиот ден се ставаат сечканите лешници и се служи.
Забелешка
* Рецепт за млеко од сончоглед имате на страна 31
* Доколку не ви е благо ставете повеќе од избраниот засладувач.
* Наместо растително млеко (бадемово, кокосово, соино...), може да се стави кравјо.