Тостерки со масло и кисела вода
Јајцата добро ги матиме заедно со шеќерот додека добро се згусти смесата. Го додаваме зејтинот и со миксерот промешуваме колку да се измеша со смесата. Го додаваме млекото или киселата вода. Јас ги правев со млеко. Пецивото го додаваме во брашното, го промешуваме. Постепено додаваме од брашното и на послаба јачина од миксерот уработуваме да не останат грутчиња од брашното.
Тостерот го вклучуваме на 2 или 3 зависно како ви пече апаратот. Внимавајте да не ставате премногу од смесата, за да не ви се залепат при печењето како во мојот случај, Времето на печење околу 3 минути.
Ги правеше ќерка ми овојпат и сакаше да не и асистирам, па затоа не се многу убави на лик. Ама беа секако вкусни. Овој пат не ги филувавме, а секако можете ако сакате со фил по вкус, кремче или мармалад. Добар апетит.
Лиценца: Сите права се задржани
Ме потсети на времето кога јас се плеткав во кујната, особено кога се подготвуваа слатки.
Inaku sum zagovornik za pravilno pisuvanje...ama netreba da se zaboravat nitu dijalektite koi znam deka posebno se izucuvaat... ama ako se misli deka Bitolcani pravilno govorat i pisuvaat.. greska... "lajci" - "laice" - nikade ne sum sretnala jas i mnogu mi e interesno, pa duri i simpaticno...