Мерката на црешите е за веќе исчистени цреши, без семки.

Во длабоко и широко тенџере ставете го шеќерот и налејте вода онолку колку само да го покрие шеќерот. Ставете на највисока температура да се вари. Кога ќе зоврие, намеле на средна и варете го шербетот се додека да почне да „шушка“, или додека на површината се појават балончиња кои пукаат. Сега ставете ги црешите заедно со течноста која евентуално ја испуштиле. Додека се вари слаткото повремено отпенувајте го, по потреба регулирајте ја температурата. Половина час откако ќе зорие, додадете го лимонот сечен на тенки кругови и мешунката ванила. Не го мешајте слаткото туку по потреба повремено протресувајте го тенџерето лево-десно. Кај мене слаткото се вареше 1 саат. Готово е кога ќе почне обилно да пени, но сепак направете проба со тоа што ќе ставите малку од шербетот на тањирче и кога ќе се излади поминете со лажичка низ него, ако се прави „пат“, тогаш е готово.

Тргнете го тенџерето на страна и покријте го со влажна крпа. Оставете така да отстои 15 минути. Вратете го повторно на рингла да се вари, но само додека да зоврие. Повторно тргнете го на страна, покријте со влажна крпа и оставете го така преку ноќ или додека потполно да олади. Ставете го готовото слатко во претходно стерилизирани теглички и затворете цврсто со капачињата.

На здравје.