Старинска обланда
Ставете млеко и шеќер во малку поголемо тенџере
Поголемо, за да не зоврие млекото и да претечи.
Гответе на тивок оган 2 часа и мешајте повремено.
На крајот, внимаваме да не не загори.
Кремот е готов, кога лажицата остава трага на дното на тенџерето и бојата е како карамела.
Тргнете го од оган тенџерето и додадете ги мелени ореви и путер.
Убаво се измешајте и соединете.
Сега ја земаме првата обланда и нанесуваме фил од страната со дупчињата на обландата.
Редиме обланда, Фил ...
Не ставаме фил на последната петта обланда, туку неа ја поклпоуваме со дупчињата навнатре.
Врз готовата обланда ставаме некој тежок предмет
Оставаме така да стои 2 часа
Потоа сечеме на парчињата
Вака ги сечеа мајка ми и баба ми, а сега и јас.
Значи, прво лентата оди по должината, па ја ставаме со кремот спрема даската и кремот кон нашите очи..
Потоа сечеме дијагонално.
Погледнете слики.
Послужуваме и уживаме во вкусот, кој потсетува на детството
Лиценца: Сите права се задржани
Mnogu e vkusna i izdasna
Izleguvaat 60 do 70 parcinja
Uzivav so sekoe zalace
Fala sto svrati kaj receptov
Nazdravje da ti e