Вкусен и ептен кремаст десерт :)

Белките се матат со малку сол, штом запенат се додава шеќерот и ванилата на неколку пати. Се додава маслото и на крај брашното со пецивото. Брзината на миксерот постепено се намалува, најпрво се мати на најсилно, а кога ќе се додаде маслото и брашното на послаба брзина, за да не спласне смесата.
Се излева во намрсен со маргарин плех со димензии 32 на 39 см..
Одозгора се нанесуваат сецканите кикирики и благо се притиснуваат.
Се печи на 200 степени 20 мин., во претходно загреана рерна.

Се остава кората да излади, да биде кон млака и од страната без кикирики се полева со неколку лажици млеко-околу 100мл..

Кога целосно ќе излади кората се сече по должина на два дела. Едниот дел се премачкува со путерот од кикирики, а другиот со еурокрем.

Во меѓувреме се подготвува филот.
Жолчките се матат, им се додава пудингот и нишестето и млеко за да се добие еднолична течна маса. Се проматува со миксер, за да нема грутчиња.
Остатокот од млекото се зоврива со шеќерот. Се додава претходната смеса и се вари на умерен оган со постојано мешање до потребната густина. Колку подолго го вариме, толку е подобар филот, се губи оној скробен вкус.

Тргаме од оган и ги додаваме чоколадата. Убаво миксираме. Оставаме да се излади со повремени мешања или го покриваме со најлонска фолија дирекно над кремот.

Во скоро ладен крем се додава изматениот маргарин или можи од кремот лажица по лажица во маргаринот. Битно е и кремот и маргаринот да бидат на приближна температура за убаво да се соединат. Значи маргаринот да е на собна температура, а не од фрижидер.

Во потполна ладен крем се додава цврсто изматениот шлаг со млекото. Нежно се соединува. И филот ни е готов.

Финална постапка
- кора премачкана со путер од кикирики-фил
- кора премачкана со еурокрем-фил.
Се остава да отстои во фрижидер неколку часа, за убаво да се стегни филот и си попримат вкусовите, па се сечи.

Топло ви ги препорачувам овие сникерс коцки.
На здравје!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани