Слатко од зрели смокви
Ова ми е омиленото слатко, штета што зрелите смокви ги има краток период, едноставно морав да ги искористам.
Овој пат смоквите се од една прилепска смоква (добро е што ја открив ха ха), а по изглед се крушковидни како оние од Домашното слатко од крушковидни смокви на Катерина.
- Смоквите ги ставив во сад со вода и сода бикарбона, да спомнам дека смоквите треба да се средно меки, ни многу тврди ни многу меки.
- Потоа ги исплакнав и им ја излупив лушпата, а ќе потенцирам дека овој вид на смокви при лупењето не ми се распаѓаа.
- Водата и шеќерот се ставаат на оган, да врие 7-8 минути и се ставаат смоквите.
- Се вари на среден оган со повремено протресување, се собира пењата.
- После 1 час и 30 минути се става лимонтусот и се вари уште 30 минути.
- Се собира веднаш жешко во теглички бидејќи кога ќе излади, слаткото ќе желира.
- Тегличките ги стегаме убаво, ги превртуваме наопаку и ги завиткуваме со некоја крпа, оставаме така додека да се изладат сосема.
Лиценца: Сите права се задржани
Kaj nas nema veke Ni za lek
Ovie Prilepskive malku pomali od nasive KRUSKI, Smokvi
Inaku vo edna golema piljara kaj Lipa ima mnogu raboti, zacuduvacki duri, ama veke sezonskive raboti tolku se.
Pozdrav