Мерката за вишните е за веќе исчистени вишни, без семки.
Ставете ги вишните во длабоко и широко тенџере и одозгора посипете ги со шеќерот. Додадете го лимонтусот одозгора, затворете го тенџерето со капак и ставете во фрижидер да отстои до наредниот ден.
Наредниот ден ставете ги вишните со шеќерот да се варат најпрво на највисока температура. Повремено протресувајте го тенџерето, не мешајте со лажица. Штом ќе се стопи целиот шеќер и слаткото почне да врие, намалете ја температурата на средна и варете 40-45 минути без да го поклопувате со капак. За цело време отстранувајте ја со лажица пената која ќе се прави. Повремено протресувајте го тенџерето лево-десно. На крај направете проба дали е готово со тоа што ќе ставите од шербетот на една тацна, оставете да се излади. Кога ќе поминете со лажичката низ шербетот, ако се прави „пат“ низ него тогаш слаткото е готово. Тргнете на страна, покријте го со влажна крпа и оставете потполно да се излади. Ладното слатко се полни во чисти и стерилизирани тегли. Затворете со капаци и оставете кај останатата зимница.