Слатки бастумчиња
Сите состојки за тестото, освен црвената боја, ставете ги во длабок сад и замесете тврдо тесто. Треба подолго да се меси за да се добие убаво тесто погодно за работа. Поделете го на половина и во едната половина ставете ја прехрамбената боја. Убаво измесете. Од двете теста правете топчиња со големина на орев кои ќе ги исучите во прачки со должина од 10-12цм. Испреплетете по едно од светлото и црвеното тесто и формирајте бастумчиња. Ставете во плех на хартија за печење и печете на 190 степени 12 минути во претходно загреана рерна.
Оставете да се изладат во плехот па ставете ги во лимена кутија со капак. Најубави се за јадење кога ќе отстојат барем 1 ден.
Јас од едната половина од тестото ги подготвив бастумчињата, а ос другата колачињата со мармалад. За нив, извлечете го тестото во кора со дебелина од 3мм. и сечете форми. Половина од формите да се со отвор а другите без отвор. Се печат на истата температура како бастумчињата, но само 10 мин. Колачите со отвор топли се посипуваат со шеќер во прав, а другите се премачкуваат со мармалад и заедно се спојуваат.
Напомена
Доколку не сакате да користите прехрамбена боја, може да ја замените истата со 1-2 лажици какао за готвење.