15
мар
2012
Слатки ѓевречиња
Квасецот да надојди.
Од сите состојки, освен сусамот се меси глатко тесто со млака вода.
Се остава да искисни.
Потоа тестото се дели на поситни делови, од кои се сучи кора.
Кората се сечи ко за кифлички.
Се виткаат како кифличките, само краевите не се стискаат со прсти, бидејќи тие треба да се спојат во вид на ѓеврече.
Во сад со вода се макаат, па во друг сад со сусам.
Се редат на плех и се печат.
Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
а откако ке ги извадам од водата додека се уште топли ги прпелкам во сусам :))
ке ги пробаме сега нареден пат по твојот рецепт :))
А јас следна прилика ќе се потрудам да испробам од тие варените, па ќе видиме како ќе ми успее :)))