Ролати со мелено месо печени на рингла
Ќе се заљубите го залачињава ако ги пробате. Жалам што сликите не се толку успешни да ја доловат неговата вистинска вкусотија, но се мораше брзо да се работи кога е глад и убава миризба на јадењето во прашање. Две парчиња успеаа да постојат и изладат, за да можам покасно барем пресек да сликнам попристојно иако и тогаш пред гости.
Подготовка
1. Во сад ставете ги сувите состојки за тесто. Измешајте и додадете ги водените, па замесете глатко тесто. Тестото покријте го и оставете го 15 минути да одмори.
2. За тоа време спремете го филот. Исечкајте ги кромидот и магдоносот ситно, а кашкавалот изрендајте го. Сите состојки додадете ги во еден сад и измешајте или измесете ги убаво.
3. Одмореното тесто расучете го на набрашнета површина во правоаголник. Премачкајте го со филот од мелено месо и завиткајте го во ролат. Ролатот исечете го на парчиња со дебелина од околу 3 см.
4. Секое исечено парче малку сплескајте го од страните на филот и редете ги во поголема тава (да ги собери сите, добра е бр 28) во која сте ставиле 1,5 ракиена чаша масло (отприлика).
5. Пржете ги на умерена сила на ринглата, додека заруменат и потоа превртете ги од другата страна. Додајте 50-60 мл вода и покријте ги со капак. Така динстајте ги 20 минути на ниска температура (најмногу на третина од вкупната јачина на ринглата). Послужете ги со павлата одозгора.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
бев малку скептична спрема начинот на подготовка дали ќе ни годи така подготвено, но на крај многу пријатно се изненадив и јас и тие кои пробаа. дури и оладени беа над очекуваното вкусни