29
дек
2015
Рестуван компир со сусам (посно)
Едноставно, лесно, посно и вкусно. Може да биде прилог или пак самостоен оброк.
1. Компирите се мијат убаво и се варат заедно со исчистените моркови. Компирите не треба да се преварат.
2. Кромидот се сечка, се додаваат варените моркови исечкани на кругчиња и се динста заедно со масло и вода.
3. Кога ќе испари водата и кромидот е подиспржен, се додава излупениот варен компир исечкан на коцки, се става мешан сув зачин, малку црн пипер, сусамот и се пржи мешајќи додека компирот да порумени.
4. Пред крај се додава црвениот пипер и кратко се пржи, мешајќи да не прегори пиперот. Се служи топло и се посолува по потреба.
Лиценца: Сите права се задржани