Портокалопита
Од едно пакетче кори за пита имавме и ручек и десерт.
Извадете ги корите и разделете ги да се исушат некој половина час. Треба да станат кршливи и да крцкаат.
За тоа време, ставете ги портокалите во вода со сода бикарбона да се подисчистат од пестицидите.
Во сад измешајте го јогуртот, маслото, шеќерот, ванилата и јајцата со помош на жица за матење и додајте му рендана кора од портокалите.
На крај издробете ги исушените кори и измешајте.
Смесата истурете ја во намастена тава 20х30 и печете ја на 165С 40на минути додека не добие фина боја одозгора.
Додека се печи питата пригответе го преливот. Исцедете ги портокалите. Ако е потребно исцедете уште еден и додадете вода до мерката или можи да користите природен џус од портокал. Ставете ги заедно со шеќерот на рингла и мешајте додека зоврие, т.е. стопи шеќерот. Тргнете, и ставете го портокал или ванила шеќерот.
Доколку сакате поблага да ви е питата или пак сметате дека се покисели портокалите, по желба можи да си додадете уште шеќер.
Испечената пита исечете ја на коцки, прелијте ја со шербетот и оставете ја неколку часа да се впие пред да ја послужите.
*Доколку сакате, пред печење питата можи да ја наредите со парчиња портокал и така да ја печите. Јас решив да ја послужам со парче свеж портокал одозгора, но ако би имале сладолед, една топка во чинијата одлично би се вклопил со питава.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови