Испечати

Портокалопита

Портокалопита

Состојки

  • 7-8 листови готови кори за пита
  • 400 гр густ јогурт или лајт кисело млеко
  • 200 гр масло
  • 150 гр шеќер
  • 4 поголеми јајца
  • 2 портокали
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 1 пакетче прашок за печење
  • За сируп
  • 150 гр шеќер
  • 250 мл сок од портокал
  • 1 пакетче портокал шеќер (или ванилин ако немате таков)

Подготовка

Од едно пакетче кори за пита имавме и ручек и десерт. 

Извадете ги корите и разделете ги да се исушат некој половина час. Треба да станат кршливи и да крцкаат.
За тоа време, ставете ги портокалите во вода со сода бикарбона да се подисчистат од пестицидите.

Во сад измешајте го јогуртот, маслото, шеќерот, ванилата и јајцата со помош на жица за матење и додајте му рендана кора од портокалите.
На крај издробете ги исушените кори и измешајте.

Смесата истурете ја во намастена тава 20х30 и печете ја на 165С 40на минути додека не добие фина боја одозгора.

Додека се печи питата пригответе го преливот. Исцедете ги портокалите. Ако е потребно исцедете уште еден и додадете вода до мерката или можи да користите природен џус од портокал. Ставете ги заедно со шеќерот на рингла и мешајте додека зоврие, т.е. стопи шеќерот. Тргнете, и ставете го портокал или ванила шеќерот.
Доколку сакате поблага да ви е питата или пак сметате дека се покисели портокалите, по желба можи да си додадете уште шеќер.

Испечената пита исечете ја на коцки, прелијте ја со шербетот и оставете ја неколку часа да се впие пред да ја послужите.

*Доколку сакате, пред печење питата можи да ја наредите со парчиња портокал и така да ја печите. Јас решив да ја послужам со парче свеж портокал одозгора, но ако би имале сладолед, една топка во чинијата одлично би се вклопил со питава.