Погача со павлака и семиња
1. Се замесува меко тесто и се остава да стаса.
2. Додека стасува тестото се подготвува филот. Во еден сад се ставаат сите состојки потребни за филот (освен семињата) и се прави густа смеса за филување на погачата.
3. Откако ќе стаса тестото се дели на две еднакви топчиња. Од едното топче се расукува тенка кора и се премачкува со филот, а одозгора се посипува со семињата по желба. Потоа се расукува кора и од другото топче и се нанесува врз првата кора и повторно се премачкува со фил и со семиња и се витка во ролат.
4. Ролатот се сече на 15-17 парчиња или право или во тријаголници. Се редат едно до друго во круг во подмачкано тенџере со маргарин и во средината се ставаат 2-3 од парчињата.
5. Одозгора се премачкува со жолчка и се посипува повторно со семињата и се остава да стаса.
6. Откога повторно ќе стаса се пече во загреана рерна на 200Ц 25мин, кога ќе зарумени се покрива со хартија за печење и се пече уште 30мин на 180Ц
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови