2
сеп
2012
Пита со праз и сирење и прелив со квасец
Прелив
Квасецот се става во млако млеко, се додава шеќер, сол и брашно и се чека квасецот да стаса.
Пред да се почне со попрскување на корите се додава зејтинот во смесата.
Фил
Ситно исецканиот праз се пропржува.
Кога ќе се олади се додава дробеното сирење.
Секоја кора се попрскува со стасаниот квасец, а на третата се става филот и се витка во ролат. Вака потготвени корите се редат во подмачкан плех.
Питата се сече и премачкува со жолчки пред да се пече.
Се остава да отстои 10-15 минути пред да се стави на печење.
Се пече на загреана рерна 25 минути на 200 степени или додека убаво не зарумени.
Пријатна вечера!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
продавницата за ненормално добри кори карши зграда. се убивавме од пити правење, а и оваа ќе беше на список. сега ќе почека да одам во скопје и да наполнам ѓепек со кори. нека има, ќе се најдат :) :) :) :)
ти знаш со парите за испорака уште колку пакетчиња кори ќе купиме :) :) :) :)