1. Смоквите се мијат и се чистат, не се лупат и се сечкаат на поситни парченца
2. Во тава со капак се реди еден ред смокви, па ред шеќер и пак се повторува постапката
3. Садот се покрива со капакот и се става во рерна да се пече на 250 С
4. Повремено - еднаш или 2 пати се вади од рерната и се промешува со лажица џемот и повторно се враќа да се пече
5. Од оваа количина излегуваат 4 тегли џем

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани