![Печени плескавици од просо, праз, сланина, младо сирење](https://moirecepti.mk/content/uploads/2021/01/-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-dc43dd-800x406.jpg)
Печени плескавици од просо, праз, сланина, младо сирење
1. Прво го вариме просото, во сооднос 2:1. Додаваме сол. Кога водата е целосно упиена го покриваме тенџерето и оставаме 5 минути да одстои така. Потоа со вилушка го промешуваме, односно растресуваме и оставаме да се излади.
2. Во мала тава го пржиме ситно сецканиот праз и сецканата сланина, да пуштат арома. Тргаме од оган, додаваме сецкана блитва, промешуваме и оставаме да се изладат.
3. Во еден сад ги соединуваме просото, празот и сланина, јајце, младо сирење, сол, бибер. Убаво со вилушка промешуваме. Формираме 8 плескавици
4. Ги печев во Апарат за готвење со топол воздух. 2 х4 плескавици, по 10 минути од едната и 10 минути од другата страна. Може да се печат и во рерна.
Ги сервира со прилог од пржени свежи шампињони и Освежителен Хајдари сос.
Лиценца: Сите права се задржани
Milo Mi e ako ti Se dopadna