23
апр
2014
Милиброд за Велигден
Се замесува тесто од сите состојки, освен путерот. Кога ќе се измеси се додава растопениот путер во неколку наврати, убаво да го впие.
Се остава да стаса.
Се премесува пак и повторно се остава да стасува.
Кога ќе стаса вториот пат не се меси, туку веднаш се кине од тестото и се оформуваат ролати филувани со мармалад, нутела или нешто друго или пак плетенки и други форми.
Се оставаат да стасуваат, се премачкуваат со јајце и се печат прво на 220Ц, а откако ќе заруменат и нараснат се намалува на 180Ц и се допекуваат (да истиштат).
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Да не го нарекуваме ние некако поинаку ?
Го има во Веро во делот со зачините пакуван во мали кесички, ситни зрнца се ... не можеш да го промашиш.
Инаку милибродот е одличен, а ми се допаѓа и идејата како мафини :)