Од ова масло може да се подготви одлична маст од невен, за која следува рецепт.

Количината на цветови, односно ливчиња од цветот на невен, зависи од големината на теглата која ќе ја користите.
2/3 од теглата се полни со ливчиња од цветот на невен и се налева онолку со масло колку истите да бидат добро покриени со маслото. Затворете со капак и оставете да стои 6 недели на светло место.
Теглата протресувајте ја најмалку еднаш на ден.
После 6 недели, процедете го маслото преку крпа и складирајте во чисти и стерилизирани шишенца. Се чува на темно место.

Напомена:
Ладно цеденото сончогледово масло содржи многу линолеинска киселина и малку олеинска киселина. Оваа комбинација е посоодветна за чувствителна кожа, како и за кожа на бебиња и деца, а исто така дарува витамин Е.

Маслото можете да го подготвите и со свежи листови од цветот на невен, но пред да ги налеете со маслото, оставете ги на хартија или чиста крпа 1-2 дена да подовенат.