Мак торта со бадеми
Маргаринот/путерот претходно треба да биде отстојан на собна температура да биде малку омекнат. Во него се додава шеќерот и се мати додека смесата убаво не се изедначи. Ги додаваме жолчките од јајцата и пак матиме, потоа ја додаваме кора од лимон и сокот. Ги додаваме и брашното, прашок за пециво, бадемите, макот и млекото и благо промешајте со лажица да се изедначат состојките.
Белките изматете ги со нотка сол во цврст снег потоа додадете 1 лаж масло и 1 лаж шеќер и повторно изматете. Беланецот малку по малку соединте со благо промешување соединете ја во смесата со жолчките. Калап бр. 24 намрсен и пробрашнете сипете ја смесата и печете во претходно загреена релна на 180 околу 40 минути. Можете да ја декорирате со чоколадна глазура, шлаг, а може и само така да ја служите. Јас додадов и 1 лаж какао, но тоа не беше според рецептот вие како сакате.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Zarem nekoj veli Afionka?! Pa site, barem taka mislam, Makovnjaca velime.... Pak ke recam: " Imeto ne e nisto......" , a kolacot, bas dobar e, za mene tocno so kora od portokal... :))
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmk.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D0%2590%25D1%2584%25D0%25B8%25D0%25BE%25D0%25BD&ei=7l5HUdC6PIHatAbe5YHADw&usg=AFQjCNGuLr10f09blP591PiPJZ-gm6GtkA&sig2=GSygPfciz_-YHh9PDTUFhA