Лиевито Мадре е италијанско кисело тесто (квас) кое освен брашно, содржи мед и маслиново масло. Се користи за подготовка на леб, панетоне, тесто за пица...Обично, потребни се 25 дена за подготовка на овој квас, но, еве и побрза и успешна варијанта за подготовка на истото. Лебот подготвен со овој квас е посебно вкусен....Но, колку и да го опишувам вкусот, нема да можам навистина да ви го доловам. Затоа пробајте, сигурна сум дека ќе ви се допадне домашниот леб подготвен со овој квас.

1. Ден

100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода
1 лажиче маслиново масло
1 лажиче мед

Замесете еластично тесто од овие состојки, доколку ви лепи на рака додадете сосема малку брашно. Оформете топка, засечете крстно и ставете ја во поголема чиста тегла. Капакот само ставете го одозгора, не ја затворајте теглата. Оставете на топло место да стои 24 часа.

2. Ден (после 24 часа)

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Замесете тесто од состојките, оформете топка, засечете ја и ставете повторно во тегла. Поклопете со капак и оставете на топло место да стои 12 часа.

После 12 часа

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Замесете тесто од состојките, оформете топка, засечете ја и ставете повторно во тегла. Поклопете со капак и оставете на топло место да стои 12 часа.

3. Ден (после 24 часа)

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Замесете тесто од состојките, оформете топка, засечете ја и ставете повторно во тегла. Поклопете со капак и оставете на топло место да стои 24 часа.

4. Ден (после 24 часа)

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Замесете тесто од состојките, оформете топка, засечете ја и ставете повторно во тегла. Поклопете со капак и оставете на топло место да стои 12 часа.

После 12 часа

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Замесете тесто од состојките, оформете топка, засечете ја и ставете повторно во тегла. Поклопете со капак и оставете на топло место да стои 12 часа.

5. Ден (после 24 часа)

100гр. од претходно подготвеното тесто
100гр. сенаменско брашно Тип 550 (или Тип 500)
50мл. вода

Повторно замесете тесто од состојките и оставете на топло да стои 6 часа. Би требало волуменот да е зголемен за 2-3 пати.

Квасот најдобро е да се користи кога е хранет еден ден пред употреба, но да не стои повеќе од 14-18 часа.
Се чува во фрижидер, се потхранува еднаш неделно. Пред употреба барем 4 саати да отстои на собна температура. Чуван во фрижидер има трајност од најмалку 3 недели.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани