Крцкави поховани залачиња
За сите љубители на похованата храна, еден лесен рецепт за поховани крокети со кашкавал и похован кромид во еден залак.
1. Компирите се сечат на половинки и се варат. Откако ќе се сварат се гмечат додека не се претворат во пире. (Најдобро е да се користи гмечалка бидејќи со миксер стануваат лепливи.)
Во пирето се додаваат сол, мелен бибер, оригано и 1 лажица маслиново масло и се заедно се меша.
2. Кашкавалот се сече на коцки, а кромидот на кругови со средна дебелина (од кои се одделуваат прстени).
3. Се зема од пирето, се става коцка кашкавал на средината и се формира топче кое се става во прстенот од кромид (кромидот треба да биде околу средината на топчето).
4. Вака подготвените топчиња се валкаат во брашно, во јајце и на крај во лебни трошки помешани со сусам.
5. Се пржат во претходно загреано масло (во тавата треба да има доволно масло за топчињата да бидат целосно покриени).
Наздравје!
Лиценца: Сите права се задржани