Испечати

Крцкави поховани залачиња

Крцкави поховани залачиња

Состојки

  • 1 кг компири
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мелен бибер
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажица маслиново масло
  • 200 гр кашкавал
  • 2 главици кромид
  • 100 гр лебни трошки
  • 100 гр брашно
  • 3 јајца
  • по желба сусам

Подготовка

За сите љубители на похованата храна, еден лесен рецепт за поховани крокети со кашкавал и похован кромид во еден залак.

1. Компирите се сечат на половинки и се варат. Откако ќе се сварат се гмечат додека не се претворат во пире. (Најдобро е да се користи гмечалка бидејќи со миксер стануваат лепливи.)
Во пирето се додаваат сол, мелен бибер, оригано и 1 лажица маслиново масло и се заедно се меша.

2. Кашкавалот се сече на коцки, а кромидот на кругови со средна дебелина (од кои се одделуваат прстени).

3. Се зема од пирето, се става коцка кашкавал на средината и се формира топче кое се става во прстенот од кромид (кромидот треба да биде околу средината на топчето).

4. Вака подготвените топчиња се валкаат во брашно, во јајце и на крај во лебни трошки помешани со сусам.

5. Се пржат во претходно загреано масло (во тавата треба да има доволно масло за топчињата да бидат целосно покриени).

Наздравје!