Интегрален зелник со блитва
Измешајте ги сите брашна. Квасецот ставете го да стаса во 300 мл млака вода и 1 лажичка шеќер. Истерете го стасаниот квасец во брашната, посолете, додадете ги 5те лажици масло и постепено додавајте млака вода (уште околу 200 мл) додека не замесете меко не лепливо тесто. Оставете го малку да одмори и поделете го на две топки од кои едната треба да е поголема.
Рассукајте ја првата топка тесто на што потанко и измачкајте ја со половина од маргаринот, кој е препорачливо претходно да го оставите да омекне на собна температура. Вака премачканата кора свиткајте ја како ролат од двете страни а потоа од соседните страни преклопете ја во вид на плико. Истата постапка повторете ја и со другата топка тетсо. Вака подготвените теста извиткајте ги во фолија и ставете ги во замрзнувач да одстојат околу 30 минути. Изладените теста извадете ги.
Поголемото тесто рассукајте го со сукало во правоаголна форма и ставете го во подмачкан со маргарин плех, така што ќе излегува од рабовите на плехот поголемиот остатаок исечете го и од тестото формирајте плетенка. Другиот дел од тестото исто рассукајте го.
Филот подгответе го од исечена малку обарена блитва која ќе ја исечете и ке ја измешате со издробеното сирење и изматените јајца. Вака подготвениот фил нанесете го врз првата кора. Втората расукана кора ставете ја врз филот и нежно изгужвајте ја. Со вишокот од долната кора затворете ги сите краеви на зелникот и врз нив ставете ја плетенката од тесто. Убаво распоредете ја а со виљушка избоцкајте ја горната кора. Вака подготвениот зелник ставете го да се пече во претходно убаво загреана рерна на 220 степени околу 30тина минути додека убаво не порумени од горната и долната страна. Оставете го малку покриен да одстои за да омекне. Исечете го кога малку ќе се олади. Послужете го по желба со јогурт, кефир.... Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови