Интересно како настана овој рецепт, но да не ве замарам. Поставувајки го овде овој рецепт сакам да ја поздравам Живка20... да да.. токму неа,
Постапка
1. Подварете го оризот ал-денте, (малку сварен), залијте го со ладна вода за да не се залепи, процедете.
2. На зејтин запржете го празот, додадете месото и допржете. Зачинете со вегета, сол, бибер, магданос. Додадете го оризот и само за кратко сето тоа запржете и измешајте да се целото тоа спои. Тргнете од ринглата.
3. Префрлете ја смесата во соодветно тавче,  додадете го виното и измешајте.
4. Со вилушка изматете ги јајцата и павлаката, залијте го оризот со добиениот прелив, ставете во веќе загреана рерна да се подпечи. Готово е кога ке видите дека павлаката и јајцата се запечени.
Уживајте во навистина вака спреман ориз кој го носи името запеченица затоа што се подпечува сосема кратко,а толку е вкусно.
Служете со салата.
Нека ви е слатко!
- Секогаш кога ја правам оваа запеченица ставам Смедеревка бело вино.

Ви препорачуваме овој рецепт да го подготвите со Ростер

Ростер

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани