Вистински пралини
Овие пралини прв пат ги направив и излегоа вкусни и исти како купечките. Битно е филот кој се прави со брашно. Може да се истури во длабоко тавче и да се прелие со чоколада и да се исече на коцки, но јаs ги направив во силиконски калапчиња.
Во тенџере се става ше'ерот и водата да врие 1 мин. Се трга од рингла се додава маргарин и се меша да се растопи. Потоа се ставаат 10 лажици брашно и се вари 5минути. Се трга пак настрана и се мати со миксер 5мин. Откако ќе се измати се додава екстратот од банана (пола шишенце) и се маша. Се остава да се малку олади и се полнат калапчињата кои се претходно полиени со чоколада, а може и така да се полнат. Може како што реков и погоре да се истуи во долго пехче и остави да се стврдни прелие со чоколада и исече како коцки, бајадери...На здравје
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
600 g secera
2 dl vode
250 g margarinna
10 kasika brasna
ekstrakt po zelji
Glazura:
150 g cokolade
3 kasike ulja
Priprema:
Vodu i secer istopiti i kuvati 1 minut! Skloniti i dodati margarin.Kada se margarin otopi dodati brasno,promesati da nema grudvica i kuvati 5 minuta!Sve vreme mesati.Pomeriti sa ringle i mikserom mutiti 5 minuta!Dodati extrakt po zelji i izliti masu u margarinom podmazan pleh (kalup) ili u kalup za