Подготовка:

На природен начин, без хемија, со аронија. Помина времето за вапцување на јајца, но ќе се најдe за в година...

1. Кога малку ќе одмрзнe аронијата, се гмечи со раце, се налева вода, се ставаат јајцата изврзани со дел од мреженa вреќa, се става сол, алкохолен оцет и се варат.
2. Се ладат во водата во која се вареле, им се вади мрежата, се мијат под млаз вода со нежно триење, бидејќи се наталожува од аронијата на лушпата (се гледа на фотoграфијата каде што се двете јајца)
3. Се премачкуваат нежно со масленце за сјај.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани