26
мар
2013
Баклава со кокос, јаболко и суви смокви
Најпрвин го спремаме филот.
Водата со шеќерот и какаото ставаме да зоврие. Во еден сад го ставаме кокосот излупено и изрендано јабоко, сецканите смокви. Со зовриениот шербет ја попаруваме ова смеса. Земаме една кора за баклавата ја прскаме масло, редиме уште една и таа ја прскаме со масло на третата кора го ставаме од едната страна филот и мотаме ролна. Замотаните ролни ги сечеме на парчиња, големината самите одредете си ја. Ги редиме во намрсен со масло плех, одозгора ја попрскуваме со газирана вода.
Печеме во загрена релна на 200 степени. Топлата баклава ја поливаме со оладен шербет.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови