8
апр
2017
Бадем таратур (посно, хроно)
Уште еден рецепт во низата на посни хроно рецепти кои ги правев за време на овој пост.
Подготовка
1. Бадемите ги ставаме да се киснат со вода од 12-24 часа, а потоа ги лупиме.
2. Ги блендираме во нутрибулет заедно со маслото, лимоновиот сок, лукчето и водата.
3. Краставицата ја лупиме и ја сечкаме на ситни коцки.
4. Ја соединуваме со мелените бадеми.
4. Зачинуваме по вкус, со сол и бибер, па сервираме.
Забелешка
Можете да ставите и младо лукче. Зачините додавајте ги по сопствен вкус. Кога ќе ги соедините сите состојки, можете да си додадете маслиново масло, по ваш вкус. Најдосадниот дел од подготовката за мене е лупењето на бадемите. Ама си имам помошници кои го средуваат тој дел, бидејќи им е интересен.