Вишњите убаво се мијат и се чистат од семенките. Сокот кој истекува од вишњите се собира и потоа се додава кон исчистените вишњи.
Вишњите се ставаат во касерола или друг лонец и се налеваат со шеќерот. Се оставаат така да зовријат со повремено мешање и на крај се додава румот и џемфиксот измешан со ванилите. Се остава да проврие само една минута и се собира во врели теглички.
Иако ги избегнувам конзервансите овој џем некако ми е најубав вака затоа што вишњите си го задржуваат природниот вкус и џемот е малку покиселкаст. Џемот е одличен за Шварцвалд тортата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела