Компирите ги лупиме и миеме.
Ги сецкаме на тенки тркалца како за чипс.
(Најдобро е со лупалка за компир да ги извадите тркалцата или пак на машина за сувомесно )
Ставете ги во вода додека го подготвуваме сосот.
200 мл неутрална павлака ја матиме со вилушка заедно со 1 јајце.
Зачинуваме со црн бибер, сол и мешан зачин. Додаваме лук во прав по вкус. Во сосот додаваме и 400 мл млеко. Промешуваме и редиме во тавата. ред чипс компир, ред сос.
Ако ја наредитме тавата, а ви личи дека фали сос, дополнете со млеко. Наросете пармезан и ставете да се пече еден час на 160 степени. Не е лошо пред крајот да покриете со фолија и да печете така, затоа што почнува да загорува пармезанот на површината. На здравје

Забелешка

Компирите не мора да бидат 10. Зависи од големината на компирот.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови