Измешајте ги гризот и млекото и оставете ги 15 минути да отстојат.
Започнете со матење на јајцата и шеќерот со ванилата до згуснување.
Додадете го маслото, па гризот со млекото.
Потоа додадете го брашното, оревите и пецивото и на крај ренданите јаболка.

Смесата турете ја во намастена и набрашнета тава 20х30 и печете на 165С 30-40 минути зависно од силата на рерната. Кексот е печен кога ќе почни да се дели од ѕидовите на тавата.

Оставете го убаво да олади, па потоа извадете го од тава и пресечете го на два дела.
Долниот дел вратете го во тавата, а горниот издробете го.

Цврсто изматете ја слатката павлака со медот и во неа измешајте го убаво издробениот горен дел од паднишпанот. Потоа премачкајте го врз долниот паднишпан во тавата и оставете го во фрижидер убаво да се стегни пред служење.