Спанаќ со мелено месо и компир во рерна
Подготовка
1. Во тавата во која ќе го спремате јадењето ставете го празот или кромидот исечкан и кратко запржете го заедно со исечканата пиперка. Додадете го меленото месо и пржете додека запржи, односно ја смени бојата, па додадете ги компирите исечени на поситни парчиња.
2. По 10на минути динстање со мешање, додадете го исечкан доматот и лукот. Потоа додадете го исечкан спанаќот и мешајте додека се издинста и испари водата од него. Откако ќе испари водата, додадете го доматниот сос и и зачините и пржете со често мешање додека се згусти и сè се соедини.
3. Сето ова работете го на средна температура на рерната. Внимавајте компирот да биде најмалку полузготвен. Тргнете од рингла и додадете го преливот составен од разматените јајца, кисела павлака и млеко со малку сол.
4. Одозгора изрендајте кашкавал и ставете ја тавата во загреана рена на 200С да се печи 20на минути, односно до цврстина на преливот и негово отемнување.
5. Печената тава, кога малку ќе подизлади изечете ја на посакуваните парчиња и послужете ја со кисела павлака и некоја салата.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ама ова нема да помини кај моиве мажи дома за жал, одма ќе се побунат за спанаќот иако е малку, хехе
( а баш би го направила )
љубинче, јас успеав да издејствувам еден таков дома да изеди цело парче со сласт. му реков да го игнорира тоа малку спанаќ што го гледа, оти на јадење воопшто не се осеќа. за среќа. ме послуша :)