1. Сите состојки за тестото се промешуваат и се замесува тестото, потоа се остава во топла просторија на 30 минути. Стасаното тесто повторно се меси и се чека 20-30 минути.
2. Фил/ Кромид со месо се пржи, се зачинува и на крај се додава исецкан магдонос. Филот од месото треба да се излади.
3. Тестото се дели на 2 дела и се расукуваат 2 еднакви круга. Првиот круг се става во плех обложен со мрсна хартија и во средината со чинија се формира помал круг каде што се поставува филот од месото. По краевите се поставува изренданиот кашкавал.
4. Сето тоа се покрива со втората кора. Во границата, каде што завршува месото тестото се притиска. Останатиот дел се засекува со нож секој 3-4 см по цел круг. Така исечените ленти се затвараат со притискање на прсти од едната страна и од врвот, па лентите се превртуваат нагоре и се приотвораат, така што се гледа кашкавалот.
5. Погачата се премачкува со жолчките, а во делта на месото се посипува со афион и се пече во загреана рерна на 180 степени на 25-30 минути.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови