1. Корите ги вариме во солена вода. Откако ќе се сварат ги цедиме.
2. Претходно испеченото свинско месо го сецкаме на ситни коцки.
3. Во 300 мл млака вода го тураме фант сосот од печурки, мешаме со жица додека не се раствори содржината. Откако ќе зоврие вариме уште 5 минути со непрекинато мешање.
4. Во сосот го додаваме месото и вариме уште кратко време.
5. Во огноотпорен сад кој го премачкуваме со путер ставаме половина од корите. Врз нив го ставаме сосот и на крај останатите кори. Врз садот ставаме капак и печиме на 200 степени 35 минути, потоа уште 10 минути без капак.
6. Врз корите ставаме рендан кашкавал или рендано биено сирење и печиме додека да се растопи.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани