Подготовка:

1. Во топлото млеко го ставаме квасецот, лажиче шеќер, лажиче брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка ги ставаме квасецот, жолчката, солта, ванила, пецивото, шеќерот и свинска маст.
Промешуваме со вилушка. Постепено додаваме брашно и замесуваме средно, по малку и лепливо. тесто. Го покриваме со прозирна фолија и го оставаме на топло да се дуплира.
3. Во сад ја ставаме белката, шеќерот, ванилата, циметот, млекото и промешуваме. Додаваме рогач, ореви, и суво грозје, кое може претходно да е потопено во рум.
4. Од тестото сучиме правоаголна кора.. Го нанесуваме полнењето, израмнуваме. Виткаме ролат.
Го поставуваме во долгнавест калап за леб, во кој има хартија за печење. Премачкуваме со малку изматено јајце и посипуваме со шеќер.
5. Оставаме да се одмори 20 минути, па печиме во загреана рерна околу 35 минути на 180 степени. Испечениот ролат го ставаме на кујнска решетка да се излади. Сечиме на парчиња и послужуваме.
На здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани