Еве еден ручек кој можете да го направите како варијанта кога киселата зелка ви е малку подомекната и од листовите не може да се свитка класична сарма.

1. Кромидот се сечка ситно и се пржи заедно со меленото месо. Се додава мешаниот сув зачин, црниот пипер, оризот и се пржи да подиспари водата која ќе ја испушти месото. На крај се става црвениот пипер пржејќи кратко и се тура во земјената тава.
2. Сторената зелка се сечи на крупно, се запржува малку, се става во тавата и се измешува со месото. Се дотура расолница да се покрие зајрето и се става во рерна. Ако се готви во земјена тава, рерната се пушта тогаш на најсилно и кога ќе загрее се намалува на 200 степени. Се пече 1 - 1,5 часа со промешување по потреба за да не се залепи оризот.
Ако се готви во метална тава, по подготовката веднаш се става во загреана рерна.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани