Проја од интегрално брашно со фил
Ова е рецепт изваден од ризницата на мајка ми со мои мали измени.
Намирниците за тестото се матат со миксер. Се додаваат сирењето и маслинките и смесата рачно се промешува. Две третини од тестото се ставаат во подмачкано тавче и се пече на 180 степени додека да зацврсне тестото.
Потоа се додава филот кој се подготвува на следниот начин. Кромидот се сецка и во тава со масло се пропржува на тивок оган. Се додава спанаќот и се пропржува да омекне малку. Се додава сол по вкус. По желба може и некој друг зачин да се додаде.
Потоа се става и остатокот од тестото и се допекува пројата на 180 степени.
Јас ја сечам на коцки и овој пат коцките ги украсив со павлака.
Исто така, филот може да се подготви и од штавељ или тиквици.
Во комбинација со јогурт ова е многу вкусен, здрав и брз за подготовка појадок.
Лиценца: Сите права се задржани