Џемот има навистина прекрасен вкус.

Мој совет е и покрај тоа што не се користи лушпата од дињите да се измие за да сме сигурни дека е чиста.

1. Се вади делот со семките (заедно со сржта) и се става во посебен сад.

2. Месестиот дел од дињата се сече ситно и се става во тенџере.

3. Во газата го ставаме делот со семките го врзуваме со јаженце отпорно на оган.

4. Цедиме врз месестиот дел од дињата во касеролата и потоа се остава во садот. Вклучуваме на тивко.

5. Дињата полека се динста додека не омекне и веќе почне да изгледа како џем. Тоа е отприлика еден саат.

6. Меѓувремено се мијат лимоните, се ренда кората и се цедат.

7. Се вади газата од касеролата, чекаме 5-6 минути па цедиме повторно.

8. Се додава шеќерот, лимоновиот сок, изренданата кора од лимонот, ѓумбирот и константно мешаме 15-20 минути.

9. Обландите се сечат на коцки, па на половина како баклави.

10. Штом џемот се олади се мачкаат обландите.

Совет плус е да се користи од портокалевите дињи. (Не сум пробала со другите)

На здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови